Is een houten huis een stap terug in de tijd?

Juist het tegenovergestelde is waar, het bouwen met hout wint terrein in de bouw. Er zijn gemeenten die in doelen hebben gesteld dat het aandeel hout in de woningbouw moet stijgen. Zo heeft gemeente Amsterdam in december vastgelegd dat het aandeel van hout in de woningbouw in 2025 20 procent moet bedragen. Ook zijn er steeds meer woningbouwcorporaties die interesse tonen in het bouwen met hout, zegt vertelt Pablo van der Lugt, specialist houtbouw bij de TU Delft en schrijver van het recent verschenen boek Tomorrow’s Timber.

Het bouwen met hout gaat sneller en het is beter voor het milieu. De productie van materialen als beton, kunststof en alle metalen samen neemt, zorgt dit voor 15 procent van de CO2-uitstoot wereldwijd. Hout slaat CO2 op, er wordt tot een factor 5 meer opgeslagen dan er wordt uitgestoten. Het bouwt dus een stuk milieubewuster.

In elkaar zetten op de bouwplaats

Een ander groot voordeel van bouwen met hout is dat er met grote onderdelen gewerkt wordt die al in de fabriek uitgezaagd worden. Die hoeven op de bouwplaats alleen nog maar in elkaar gezet te worden. Door de stikstofcrisis is de bouw al regelmatig stilgelegd. Wat eigenlijk niet kan als er in 2030 een miljoen woningen bijgebouwd moeten zijn. Van der Vugt: “Hout is vijf keer lichter dan beton, waardoor je het efficiënter kan vervoeren en snel in elkaar kan zetten, met minder zwaar materieel.”

Bewust kiezen voor circulaire materialen

Architect Rudolf Muis kiest bewust voor het ontwerpen in hout. Het gaat hem om het circulair omgaan met materialen en dat is met hout makkelijker dan met beton. “ Beton hergebruiken kost drie keer energie: eerst wordt het gemaakt, dan weer gesloopt, en dan weer opnieuw gemaakt. Een houten huis kun je weer uit elkaar schroeven en de platen direct hergebruiken.” Muis heeft een wooncomplex van zes verdiepingen ontworpen, compleet in CLT, wat straks in zes dagen wordt gebouwd.

Muis benoemd nog meer voordelen die zijn keuze voor CLT onderbouwen. Mensen zijn vaak bang voor brand, maar daar hoef je niet bang voor te zijn. Net als bij een blok in de open haard, vormt zich eerst een koollaag. Daardoor bezwijken huizen van CLT juist minder snel. Het is ook geen duurdere bouwmethode dan traditionele bouw, ook een veel gehoord tegenargument.

Zijn er ook nadelen?

Een nadeel van het bouwen met hout kan zijn het geluid tussen de woningen in één gebouw. Goede isolatie is dan van groot belang. Een ander nadeel is dat er nog niet veel aannemers en architecten zijn die beschikken over de juiste kennis van het bouwen met hout. Hierdoor zullen veel partijen niet snel overstappen naar het bouwen met hout. Het hoeft ook niet allemaal in hout, beton blijft ook voordelen bieden. Zoals voor funderingen. “Een combinatie is al mooi en soms zelfs beter. Hout hebben we hard nodig voor de transitie naar een duurzamere toekomst”, eindigt Pablo van de Lugt.

Foto: Een pre-gefabriceerd houten gebouw wordt in elkaar gezet. (Foto: Derix)

Benieuwd naar het hele artikel? Klik hier