Houtskeletbouw


WAT IS HOUTSKELETBOUW?

Groenhart Houtskeletbouw maakt, net als vele andere bouwbedrijven over de hele wereld, gebruik van houtskeletbouw. Ten onrechte wordt nog weleens gedacht dat het bij houtskeletbouw altijd om een compleet houten huis gaat. Dat is niet het geval. Houtskeletbouw is zeer flexibel en het is altijd mogelijk om verschillende materialen te combineren zoals hout, beton en steen en daarbij gebruik te maken van alle positieve eigenschappen van elk materiaal. In de verhoudingen die u voor ogen heeft. Op deze manier krijgt u een comfortabele, energiezuinige en duurzame woning die volledig aansluit op uw wensen.

Meer informatie ►
Fundering

Natuurlijk moet eerst de fundering liggen voordat we met de begane-grondvloer kunnen beginnen. Er zijn verschillende typen funderingen te onderscheiden. In het kort bespreken we de meest voorkomende. Lees meer

Fundering en begane grondvloer bij houtskeletbouw

Al het voorwerk van de buitenwanden wordt in de fabriek gedaan. De binnenwanden worden op de bouw geïsoleerd.  Lees meer

Buiten- en binnenwanden bij houtskeletbouw

Voor het realiseren van de verdiepingsvloeren gebruiken wij de platform-methode. Bij deze methode worden de wanden op de vloeren gezet.  Lees meer

Verdiepingsvloeren bij houtskeletbouw

De onderdelen van onze houtskeletbouw daken worden in de fabriek geprefabriceerd en vervolgens op de locatie geassembleerd. Afhankelijk van het gekozen isolatiemateriaal kiest u voor een in meer of mindere mate damp-dichte laag. Tussen de sporen (dakbalken)komt het isolatiemateriaal. Op deze manier heeft u de constructie niet in het zicht en kan de... Lees meer

Dakbedekking voor uw houtskeletbouw woning

In de laatste fase voor de oplevering is de afwerking aan de beurt. Eén van de voordelen van houtskeletbouw is dat de afwerking geheel vrij is. De wanden kunnen we stuken of behangen. Maar ook bekleden met houten delen of combinaties daarvan zijn mogelijk. Hetzelfde geldt voor de plafonds.

  Lees meer

Afwerking van houtskeletbouw

Groenhart Houtskeletbouw bouwt houtskeletbouw woningen op maat. Dit betekend dat wij geen enkele beperking hebben in het ontwerp en u dus niet vastzit aan vooraf bepaalde maten. Dit betekend ook dat iedere woning uniek is en de daardoor prijzen uiteenlopen. Onderstaande lijst geeft een indicatie van de bouwprijzen van een sleutelklare woning zonder... Lees meer

Houtskeletbouw prijzen

De schuurwoning is bij uitstek geschikt om te realiseren in houtskeletbouw.  Lees meer

De Schuurwoning


Om een woning te bouwen kunt u kiezen uit verschillende bouwmethodes. In Nederland was het bouwen met steen (van verschillende kwaliteiten) de norm terwijl in, bijvoorbeeld de Scandinavische landen, het gebruikelijk is om met hout te bouwen. Ten onrechte denkt men vaak dat er in Nederland niet veel hout in de bouw gebruikt wordt. Denk u bijvoorbeeld eens aan kappen en daken, deze zijn vrijwel altijd van hout gecombineerd met isolatiemateriaal. In principe is dat ook houtskeletbouw. 

HET PRINCIPE VAN HOUTSKELETBOUW
Het principe van houtskelet is eenvoudig. De fundering en begane grondvloer worden uitgevoerd in beton. De wanden en daken bestaan uit een structuur van houten stijlen en regels, die maximaal gevuld worden met isolatiemateriaal.

Om een heel huis uit houtskeletbouw te bouwen is schijfwerking belangrijk. De sterke c.q. stabiliteit van houtskeletbouw komt door het gebruikmaken van de schijfwerking van verschillende elementen en deze aan elkaar te bevestigen. Op deze manier is het mogelijk om net zo stevig te bouwen als in steen (afhankelijk van welke steensoort zelfs steviger), alleen met veel minder gewicht. Hierdoor zijn heipalen wellicht minder lang of zijn er minder heipalen nodig. Doordat er minder constructiemateriaal wordt gebruikt bestaat het grootste gedeelte van houtskeletbouw uit isolatiemateriaal. U kunt het zich zo voorstellen: bij steen heeft u eerst een dunne jas die niets bijdraagt aan de isolatie van uw woning en vooral zorgt voor koudebruggen en bij houtskeletbouw woont u in een warme, gevoerde en ademende jas. Door het toepassen van verschillende isolatiematerialen is die jas ook nog eens heerlijk koel in de zomer.

Dan hebben we het alleen gehad over de constructie van de woning waar u in principe niets meer van terug ziet als de woning klaar is. Wij noemen 'in principe' omdat het ook goed mogelijk is om bepaalde delen van de houtskeletbouw constructie in het zicht te laten. U kunt bijvoorbeeld combineren met staal, glas en stucwerk. Op deze manier is een strak resultaat te realiseren wat niet mogelijk is in een 'stenen woning'. Kortom, u heeft meer esthetische mogelijkheden met houtskeletbouw dan met een woning gebouwd van steen.

De verdiepingsvloeren kunnen van zowel beton als van hout zijn. De begane grond is altijd van beton maar de verdiepingsvloeren kunnen ook een combinatie zijn van hout en cement. Onze ervaring is dat dit een betere geluidsisolatie heeft dan een betonnen kanaalplaatvloer. Overigens kunt u dit het beste een keer ervaring in een reeds opgeleverde houtskeletbouw woning.

Veel problemen met bouwen kunnen worden opgelost door de bouwmethode.  Het belangrijkste is dat alle elementen van een houtskeletbouw woning vooraf, onder ideale omstandigheden, vrij van weersinvloeden, geprefabriceerd worden in de fabriek. Het complete ontwerp komt exact zoals vooraf uitgetekend uit de CNC-machines, zeer nauwkeurig. Dat betekent dat de onderdelen van uw huis vrijwel naadloos op elkaar aansluiten. De naden die er zijn werken we luchtdicht af waarmee luchtdicht bouwen wat tegenwoordig een eis is, erg makkelijk is met houtskeletbouw. 

DE VOORDELEN VAN HOUTSKELETBOUW OP EEN RIJTJE
Het spreekt voor zich dat wij enthousiast zijn over houtskeletbouw. Maar er zijn ook objectieve partijen die overtuigd zijn van houtskeletbouw, zoals SBRCURnet. Zij geven de onderstaande voordelen:

 1. Energie. Op het punt van energie haalt houtskeletbouw een goede score. In het algemeen vereist energiebesparing een integrale aanpak van isolatie, ventilatie en kierdichting. Deze aspecten zitten bij houtskeletbouw als het ware ingebouwd. De isolatie is gewoon in de elementen op te nemen. De wanden zijn dus een stuk minder dik. Tegen verwaarloosbare meerkosten is het mogelijk de isolatiewaarde van de buitenschil te vergroten, wat resulteert in een lagere EPC (energieprestatiecoëfficiënt).
 2. Verwarming. Omdat de thermische massa van houtskeletbouw gering is, kan ook het vermogen van de verwarming beperkt blijven. De bouwmethode leent zich bij uitstek voor andere dan de gebruikelijke verwarmingssystemen, zoals lage-temperatuurverwarming.
 3. Leidingen. Daarnaast laat het houtskeletbouw-systeem toe de leidingen en luchtkanalen flexibel weg te werken of in te bouwen in de constructie, zodat er een optimaal leidingenverloop voor bijvoorbeeld genoemde warmte-installaties te realiseren is.
 4. Binnenklimaat. Een houtskeletbouw-woning of -gebouw bezit weinig massa. Toch vindt er ’s zomers nauwelijks meer opwarming plaats dan bij een steenachtig huis of gebouw, mits men voor afdoende zonwering zorgt. ’s Avonds daarentegen is het door ventilatie en nachtelijke afkoeling vrij vlot weer fris en aangenaam in huis. Een steenachtige constructie blijft ondanks ventilatie de hele nacht warmte uitstralen.
 5. Geen koudebruggen: ontwerpvrijheid. Een verder voordeel van houtskeletbouw is het in principe ontbreken van koudebruggen. Dit vergroot de architectonische mogelijkheden. Gemakkelijker dan bij steenachtige casco’s kan de architect overstekken bedenken en de woningen schakelen of ten opzichte van elkaar verschuiven. Dit laatste kan hij ook doen met de verdiepingen.
 6. Variatie in ontwerp. Maar er zijn ook andere architectonische kwaliteiten. Houtskeletbouw biedt een ruimere variatie in de plattegrond (brede kavel en dito woning). De woningbreedte heeft geen invloed op de kosten, zoals bij andere bouwmethodes. Gevels met sprongen en uitkragingen liggen klaar voor ontwerp. Het hout kan naar wens in het zicht blijven: binnen de balken van (gelamineerd) hout en buiten een houten gevelbekleding.
 7. Integreren dubo-maatregelen, bewonerswensen. Tegelijkertijd kan de architect ook veel dubo-maatregelen automatisch of met enkele eenvoudige aanpassingen integreren, eventueel in overleg met bewoners(verenigingen). Houtskeletbouw leent zich beter voor maatwerk en voor het inwilligen van uiteenlopende bewonerswensen.
 8. Laag gewicht. Kenmerkend voor houtskeletbouw is het lage gewicht, wat een aantal gunstige factoren met zich meebrengt. De montage van lichte elementen met weinig en licht materieel verloopt gemakkelijk. De arbeidsomstandigheden zijn navenant. De fundering kan lichter en daardoor goedkoper. Het is daarom ook een ideale bouwmethode voor opbouwen op bestaande funderingen, optoppen en aanbouwen. De overlast voor de omgeving blijft binnen de perken.
 9. Korte bouwtijd. Door de korte bouwtijd is de woning sneller in gebruik te nemen en zijn er ook minder bouwplaatskosten.
 10. Prefabricage. De prefabricage in de fabriek staat garant voor hoge kwaliteit, optimale maatvastheid bij kleine toleranties, goede passing, luchtdichte aansluitingen met dichtingsband (en niet met PUR), schone bouwplaats en weinig bouwafval.
 11. Droge en schone bouwmethode. Houtskeletbouw is tevens een droge bouwmethode, zodat er weinig bouwvocht is. Juist door de industriële vervaardiging is het afwerkniveau excellent: recht, strak, vlak, netjes en schoon. Niet alleen is de oplevering voorspoedig, maar ook gedurende de onderhoudsperiode zijn er relatief weinig aanmerkingen.

(bron: SBRCURnet)

MEER VOORDELEN VAN HOUTSKELETBOUW?
Wilt u weten of houtskeletbouw ook wat voor u is? Wij kunnen u in een uur tijd alles vertellen, én laten zien op het gebied van houtskeletbouw.

Neem contact op 

Benieuwd naar voorbeelden van projecten met houtskeletbouw?