DAMP-OPEN BOUWEN

Wat is nu precies damp-open bouwen en wat heeft het voor een zin? (lees meer…)

TRIAS ENERGETICA

De Trias Energetica zijn vuistregels ontwikkeld door de TU Delft om gebouwen duurzaam te ontwikkelen en te bouwen. De meest éénvoudige vorm van de Trias Energetica zijn stap 1, 2b en 3. Tegenwoordig wordt ook stap 2a toegevoegd. (lees meer…)

VANAF 1 JULI 2015 MAKKELIJKER EEN EIGEN HUIS BOUWEN

Het bouwen van een eigen woning is vanaf 1 juli makkelijker door wijzigingen in het bouwbesluit. Deze wijzigingen hebben met name betrekking op het ontwerpen van de woning. (lees meer…)

RADON GAS

Radon is een radioactief edelgas en komt in de natuur in geringe concentraties voor in grond en steenachtige materialen. (lees meer…)

PASSIEF OF ENERGIENEUTRAAL

Wij krijgen vaak de vraag wat het verschil is tussen een passief woning en een energieneutrale woning. Daarom een korte uitleg. (lees meer…)

CRADLE TO CRADLE

Cradle to Cradle is een term gebruikt in het boek ‘Remaking the Way We Make Things’ van William McDonough en Michael Braungart. Het betekend dat grondstoffen na de levensduur van het product ingezet kunnen worden in andere producten zonder kwaliteitsverlies. (lees meer…)

DE BLOWERDOORTEST EN QV10 WAARDE

Een blowerdoor is een deur met een ventilator er in die in het reeds gemonteerde deurkozijn wordt bevestigd. De opzet van de meetmethode is vrij eenvoudig: doormiddel van de ventilator wordt een drukverschil tussen binnen en buiten gecreëerd, en vervolgens wordt de hoeveelheid lucht die weglekt respectievelijk naar binnen lekt gemeten. (lees meer…)

LUCHTDICHT BOUWEN

Is luchtdicht bouwen eigenlijk wel gezond?

We krijgen regelmatig vragen over luchtdicht bouwen. Vragen zoals, ademt ons huis dan nog wel? Leven we niet in een plastic zak? Deze vragen zijn met ja en nee te beantwoorden. Namelijk zonder goede ventilatiemogelijkheden komt er te weinig verse lucht binnen. Vroeger had luchtdicht bouwen geen aandacht en was een ventilatiesysteem dus ook minder belangrijk. (lees meer…)

VENTILATIESYSTEMEN

Ventilatiesystemen

Door het steeds beter bouwen van woningen stijgt de kierdichtheid/luchtdichtheid enorm. Vanzelfsprekend worden ventilatiesystemen daarom steeds belangrijker. Naast de vele merken zijn er 4 systemen te onderscheiden, elk aangeduid met een letter A, B, C of D. Deze letters geven aan op welke manier lucht afgezogen en toegevoerd wordt.(lees meer…)